sobota 22. února 2014

Linda Laffertyová - Lazebníkova dcera


„V roce 2005 jsme s manželem cestovali po České republice s cestovní kanceláří. Nad Vltavou se tyčil nádherný hrad Rožmberk, připomínající ilustraci z Pohádek bratří Grimmů. Na prohlídce hradu jsme si poslechli legendu o Bílé paní, duchovi, který se v noci prochází po chodbách paláce. Následoval další příběh, který byl do puntíku pravdivý a dost strašidelný. Týkal se dona Julia, nemanželského syna Rudolfa II. Nemohla jsem se dočkat, až se vrátím domů a začnu psát!” 

Uvedla Linda Laffertyová v rozhovoru na konci knihy, kde odpovídá na otázku co ji inspirovalo k psaní knihy Lazebníkova dcera.

Rozhovory s autory mám ráda, mohu nahlédnout do jejich života a zjistit o nich mnoho věcí. U této spisovatelky je zajímavé, že 27 let jí nikdo nevydal knihu. Jak je to možné? Na Goodreads jsem zjistila, že ve své domovině vydala další dvě knihy - House of Bathory a The Drowning Guard.  Doufám, že nakladatelství Jota vydá další autorčiny knihy, protože Lazebníkova dcera je prostě úžasná!:) 


Obsah knihy

Zdroj: Goodreads
V době, kdy ženy nemohou vykonávat jakékoliv povolání, to nemá hlavní hrdinka historického románu lehké. Markéta by se ráda stala lékařkou, ale není jí to umožněno. Má ale velké štěstí, že ji otec Zikmund Pichler - místní lazebník a ranhojič, svému řemeslu učí a podporuje ji.

Její zvědavost a touha po vědění je podpořena příjezdem dona Juliuse, nemanželského syna samotného Rudolfa II. Povídá se o něm, že don Julius trpí vážnou duševní chorobou a má být ve zdejším zámečku léčen.

„Králův ministr nám slíbil, že don Julius bude držen pod zámkem, dokud bude potřebovat péči a dozor,” oznámil. „Prosili jsme české pány a zejména Petra Voka, aby se za nás přimluvil u pražského dvora.”
„A co když se dostane ven? Koho zapíchne tentokrát? A co bude s našimi ženami?”

V Českém Krumlově mezi lidmi panuje velký strach, již zde není tak bezpečno, jak předtím. Doktor Mingonius se rozhodne dona Juliuse léčit pouštěním žilou a při zákroku mu má pomáhat i Zikmund Pichler, který vezme na pomoc i Markétu. Netuší, jak velkou chybu tím způsobí.



Šílený princ je posedlý Markétou od první návštěvy a snaží se ji přesvědčit, že je úplně zdravý. Při pouštění žilou musí být don Julius pokaždé přivázán a v přítomnosti musí být i  Markéta. Jinak by léčbu nepodstoupil. Stane se nevyhnutelné, podaří se mu Markétu zmást a přesvědčit, že není až tak nemocný. Markéta se rozhodne v noci vniknout do hradu a rozvázat mu pouta. Vážně je don Julius psychicky v pořádku, nebo to před Markétou pouze předstíral? Co když nad láskou zvítězí zlé hlasy v jeho hlavě? 


Můj názor 

Hned v druhé kapitole mě vyděsilo, jak to v roce 1606 fungovalo v ústavu pro choromyslné. V této době bych rozhodně nechtěla žít, ale to si říkám skoro u každé historické knihy. Úroveň péče o nemocné byla katastrofální. Od začátku příběhu jsem měla pocit, ano to je ta kniha, kterou zrovna potřebuji.

Téma, zajímavé postavy a hlavně život chudých lidí, kteří se snaží hlavně jen přežít - to je to, co mě nejvíc přitahovalo. Nebyl tu žádný zdlouhavý popis a rozhodně jsem se nenudila. Uvítala bych, kdyby příběh ještě dál pokračoval. 416 stran mi prostě nestačilo a chtěla jsem číst dál o Markétě. Stylem psaní a tématem knihy mi Lazebníkova dcera připomíná knihu Doktorka z Boloně (Wolf Serno) a Ranhojička (Ricarda Jordan). Pro každého, kdo má rád historii a především toto časové období, je to skvělá kniha.



Autor: Linda Laffertyová
Název knihy: Lazebníkova dcera
Originální název: The Bloodletter's Daughter
Žánr: Historický román
Nakladatelství: Jota
Vazba: Vázaná
Počet stran: 416


2 komentáře:

  1. Vypadá to skvěle :) Já nevím proč, ale pořád se mi ve spojitosti s touhle knihou vybavuje film Dívka s perlou, přitom to podle obsahu nemá vůbec nic společného. Nejspíš to bude tím, že se obě knihy odehrávají v podobné době :)

    Na knihu se určitě podívám! Tvoje recenze mě určitě navnadila a navíc mám slabost pro všechno, kde se objevují ústavy pro choromyslné - nejspíš studijní deformace :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dívala jsem se o čem Dívka s perlou je a vypadá to lákavě. Díky:) Mě také toto téma zajímá, cos četla o choromyslných? Co přesně studuješ? Díky za komentář:)

      Vymazat