neděle 24. srpna 2014

Elisabeth Haichová, Selvarajan Yesudian - Sport a jóga (FOTORECENZE)

Moje dosavadní jediná zkušenost s jógou, bohužel negativní, je z návštěvy lekce power jógy. Jako úplný začátečník jsem absolvovala hodinu s lektorem. Se slzami v očích a bolavým tělem jsem opouštěla fit klub s přesvědčením, že už toto nikdy cvičit nebudu a na několik let jsem jógu úplně zavrhla. Až nedávno mi tchýně vyprávěla o tom, jak už rok chodí na jógu a jak se jí díky tomu zlepšil zdravotní stav. Po krátkém přemáhání jsem si dokonce nějaké cviky vyzkoušela a bylo to úplně o něčem jiném, než před lety. 


Ráda sleduji, jaké knižní novinky vycházejí v daném měsíci. Když jsem uviděla knížku Sport a jóga, řekla jsem si :„ Ale jo, dám tomu ještě šanci.” Při otevření knihy jsem pocítila bohužel malé zklamání kvůli černobílým fotkám. 

Nedalo mi to a začala jsem po internetu pátrat, před jakou dobou vyšla Sport a jóga v zahraničí. Našla jsem rok 1952, takže už se vůbec nedivím. Ale díky tomu jsem začala být zvědavá, kdo je ten muž na obrázku a zjistila jsem, že Selvarajan Yesudian byl skutečný lektor jógy. V dětství byl velice churavý a slabý chlapec. I když jeho otec byl uznávaným lékařem, tak mu bohužel jeho léčba nepomáhala. Selvarajan byl smutný, že nemůže žít jako ostatní děti a to ho navnadilo, aby se začal zajímat o učení jogínů ve vzdálených horách. Dokonce měl možnost učit se u jednoho z nich a ten mu zachránil život. Když se Selvarajanovi podařilo zesílit a být zdravý, rozhodl se šířit učení po Evropě.


Nejvíce mě zaujaly dvě kapitoly - Největší chyba: Neumíme dýchat + Dokonalé dýchání

Ukázka textu:

První a nejdůležitější pravidlo správného dýchání zní: Dýchejte nosem! Je zarážející, že civilizovaný člověk, který půlku svého života stráví učením, nezná toto základní pravidlo zdraví. Kdyby věděl, jakých nebezpečí se může dýcháním nosem vyvarovat, věnoval by tomuto tématu mnohem větší pozornost. 

Vstupní branou vzduchu je nos! Ten byl přírodou vybaven všemi ochrannými prostředky, aby jím nemohly projít nečistoty, příliš studený vzduch ani jedovaté plyny. 


Sport a jóga není hlavně kniha o cvičení, jak by se na první pohled zdálo. Jde zde hlavně o celkový pohled na život (zdraví) a obsahuje hodně životních moudrostí. Naučíme se lépe dýchat a poznávat vlastní tělo díky kapitole Ásany (tělesné pozice). Právě zde nalezneme fotografie s podrobným popisem jak na to. Na závěr je tu tabulka praktických cvičení na 21. týdnů, která by se vám mohla hodit.

Rodina mi udělala velkou radost, nejenže byli ochotní se mnou pár cviků zkusit - ale dokonce se nechali i vyfotit. Moc vám děkuji:) Tchýně má nádhernou zahradu, která je pro jógu přímo stvořená. Posuďte sami:)

Ásany 






Shrnutí 

Sport a jóga změnila můj předpojatý názor na samotnou jógu. Pomohla mi vytvořit nový a ucelený pohled na problematiku tohoto cvičení. K samotnému provedení knihy výhrady nějaké mám, styl psaní a grafika působí ve srovnání s dnešními standardy vydávaných knih poněkud zastarale. Ale s ohledem na původní vydání (1952) se není čemu divit. Knihu by si měl přečíst každý, kdo se o jógu zajímá hlouběji a bere ji jako životní styl.

4 komentáře:

  1. Krásné fotky! :) Moc hezky jsi ten článek zpracovala. A co se týče asán, tak jste si s tím koukám bravurně poradili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, moc si toho vážím:) Snažili jsme se cvičit, jak se má - snad se to povedlo. Co ty a jóga?

      Vymazat