čtvrtek 20. března 2014

Naďa Horáková - Brněnské nevěstky


Žena leží v zakrvácených šatech v lese a drží v náručí čerstvě narozené miminko. Tuší, že brzy zemře a nezbývá jí nic jiného, než se modlit za záchranu dítěte. Objeví se pomoc včas?

Dítě si vezme pod ochranná křídla markraběnka Markéta Opavská, která zrovna projíždí lesem se svou družinou - v čele s Markem z Erlachu. Žena nechce prozradit své jméno, jen poděkuje za záchranu dítěte a umře. Jediné, co může pomoci Markovi v pátrání, je vyšité znamení A na plence miminka. Brzy zjistí, že tento symbol patří nejbohatší rodině vážených patriciů Anshelmů. Je možné, že žena sloužila u této rodiny a plenku jen ukradla? Nebo je dítě nemanželské? Kdo je otcem?

Společně s Vaškem, svým pobočníkem, se sklonili nad nebožkou.
Mrtvá dívka byla mladá, mohla mít tak šestnáct. Tělo měla drobné, ale dobře živené. Rozhodně se nejednalo o tulačku. Košile a kytlice teď byly zakrvácené a špinavé od trávy a hlíny, ale zdály se kvalitní. Snad nějaké selské děvče.
„Proč rodila tady v lese?” zeptal se Vašek.„Určitě to bylo její první dítě.”
„Možná ještě neměla rodit,” pokrčil Marek rameny. „Třeba šla na byliny nebo na houby.”
Zabalili ji do plachty a pustili k ní rychtářovy muže, aby ji naložili na vůz. Pak se všichni muži na koních zařadili za vůz a doprovázeli mrtvé tělo jako truchlivý pohřební průvod.

Příběh se netočí jen kolem nalezené ženy, ale také kolem pradleny Sibyly a brněnských nevěstek. Sibyla se musí hodně snažit, aby se praním uživila - ale může být spokojená. Má střechu nad hlavou a není nucena se živit vlastním tělem. Mnoho žen tolik štěstí nemělo, a tak skončili v nevěstinci u Háty, která se o ně vždy postarala a hlavně o jejich peníze. Jak se žilo nevěstkám v této době?


Od Naďi Horákové jsem četla knihu Ženy na pranýři, proto Brněnské nevěstky byly jasná volba. Děj je propracovaný a dobře napsaný, jen jsem ze začátku měla problém s množstvím jmen. Brněnské nevěstky popisují život v Brně, jak mezi chudými lidmi, tak i mezi vysoce postavenými členy tohoto města.

Nejde napsat, který příběh je zajímavější - nebo která postava je mi nejsympatičtější. Ale nejpřekvapivější osud s nečekaným koncem je určitě život Žofie, která je podezřelá z vraždy vlastního manžela. Nebudu zabíhat zbytečně do detailů, ale skutečně se máte na co těšit. Navíc je tento historický román inspirován skutečnou událostí, kdy na podnět moravské markraběnky Markéty Opavské vydala městská rada v roce 1353 Statuta brněnských nevěstek a zlepšila jejich postavení ve společnosti. V květnu má vyjít další kniha od této autorky s názvem Brněnské židovky.

Autor: Naďa Horáková
Název knihy: Brněnské nevěstky
Žánr: Historické romány
Vydání: 2.
Nakladatelství: Moba
Vazba: Vázaná
Počet stran: 240


Zdroj: nakladatelství Moba
Naďa Horáková – Sochorová se narodila 8. 2. 1962 v Hodoníně.
Své dětství prožila v Ratíškovicích, kde také vychodila základní školu. Středoškolské vzdělání absolvovala v roce 1981 na Gymnáziu v Kyjově (humanitní větev s rozšířenou výukou jazyků: německý jazyk, ruský jazyk, latina). Poté vystudovala na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně obor - český jazyk a literatura a dějepis /rok 1988/.
Naďa Horáková žije s rodinou v Mutěnicích u Hodonína. Učí na Základní škole v Dubňanech, současně píše historické romány a detektivky.
Je spoluautorkou scénářů televizního seriálu Policie Modrava.

2 komentáře:

  1. Vypadá to napínavě, taky se na ně chystám. Máme je teď půjčené, tak jen čekám kdy se mi vrátí ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pááni, to vypadá dost dobře :) děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat