sobota 10. srpna 2013

Petr Morkes - Komisař Vrťapka

Komisař Vrťapka a tajemství mahárádžova vejce je volné pokračování knihy Komisař Vrťapka a prokletí zubu moudrosti. Kniha je plná dobrodružství komisaře a jeho přítele Čendy. Nechybí tu i zločinci jako Zlokrt a mezinárodně hledaný Hejsek Rejsek. Co provedou tentokrát? Dokáže Vrťapka zasáhnout včas? 


Postavičku komisaře Vrťapky vymyslel ilustrátor a spisovatel Petr Morkes v roce 2003. Od té doby se příběhy a komiksy tohoto detektiva pravidelně objevují na stránkách dětských knih a časopisů (Mateřídouška, S dětmi v Praze...). Každoročně vycházejí s komisařem také školní diáře.

Komisař Vrťapka si chce vzít volno na soutěž kouzelníků, ale musí napřed zkontrolovat největšího padoucha Zlokrta ve vězení. Chce mít jistotu, že je zavřený a nic od něho nehrozí po dobu jeho nepřítomnosti.

Hned jak mě uviděl, spráskl ruce a hlasitě vykřikl: " Jéminánku, to jsou k nám ale hosti, kdybych věděl, že přijdete, tak upeču husu, " zazubil se od ucha k uchu. Jakmile začne Zlokrt takhle vtipkovat, je lepší si ho nevšímat a dělat si svou práci, pomyslel jsem si a pustil se do důkladné kontroly mříží. 

Komisař se vydává s Čendou na nádraží čekat na kouzelníky. Vlakem mají přijet účastníci soutěže a oni si to nechtějí nechat ujít.  Všichni hlavně čekají na tři bratry chameleony, kteří jsou největší kandidáti na výhru. Pedro a Pablo začali už na nádraží dělat psí kusy, uměli se zamaskovat tak, že je nikdo neviděl. Zato jejich nejmladší bratr Pepe je jejich přesný opak, je hodný a svá kouzla využívá jen na jevišti.



Spolu se soutěžícími jede vlakem i hlavní cena - mahárádžovo vejce, které se snažil někdo uloupit. Tajemník Asociace kouzelníků požádá Čendu o pomoc, bojí se, co s ním bude dál. Cenu do soutěže věnoval sám mocný mahárádža a kdyby se s vejcem něco stalo - radši nemyslet. Vrťapka s Čendou se dohodnou, že budou hlídat vejce až do konce soutěže. Kdo chce vejce ukrást, může to být někdo ze soutěžících? Obávají se i padoucha Hejska Rejska, vždyť utekl z vězení! Podaří se komisařovi uhlídat vejce?



Závěrem bych chtěla přidat malý poznatek. I když je kniha určená pro děti kolem 6 let, mimořádně zaujala mého dvouletého syna. Samozřejmě ho zaujaly obrázky, nejvíc reagoval na Zlokrta a na Vrťapku. Četla jsem mu, ale ještě neudrží dlouho pozornost - musela jsem si knihu přečíst a teprve pak zkrátit tak, aby ho to zaujalo. A mělo to úspěch! Věřím ale, že pro větší děti tato kniha bude vhodnější. Nechybí tu dobrodružství a hodně se to líbilo i mně. Připomnělo mi to Čtyřlístek, který jsem jako malá hodně četla. 

Takže rodiče, kteří se rozhlížíte po knížce pro své děti a ztrácíte se v nepřeberném množství různých knih, sáhněte po Komisařovi Vrťapkovi! Pokud hledáte knihu plnou krásných obrázků a velkých písmen - věřím, že Komisař Vrťapka je ten pravý.

Žádné komentáře:

Okomentovat