pondělí 11. srpna 2014

Lois Duncan - Šibeniční vrch (Gallows Hill)

Začalo to nevinnou žádostí o pomoc na Halloweenské pouti, kde měla Sarah věštit z křišťálové koule. Měla to být jen hra, ale její věštby se začaly plnit. Je to jen náhoda?


S vysílačkou v ruce přistoupila k posteli a zahleděla se do potemnělé křišťálové koule. Naklonila se blíž a spatřila neurčitou, podle všeho ženskou postavu, zhroucenou do nepřirozené pozice a očividně ve velkých bolestech.
Taková pitomost, durdila se Sarah v duchu. Nechápu, kde se ty představy berou. Jestli to takhle bude pokračovat, skončím v blázinci. Byla jednou nohou ze dveří, když k ní z kuchyně dolehl hlasitý třesk. A náhlý pronikavý výkřik.
„Panebože!” vyjekla Sarah. „Mami!”

Hlavní hrdinkou je Sarah, která se musela odstěhovat s matkou k jejímu novému příteli Tedovi. Opustila vše, na co byla dosud zvyklá. Nenáviděla Teda a nechápala, co na něm matka vidí. Nemohla se s tím smířit a nové prostředí (nová škola), kde nikoho neznala ji moc k začlenění nepomohlo. Když k ní přijde nejoblíbenější kluk ze školy Erik Garrett s žádostí o pomoc při Halloweenské akci, myslí si, že se vše obrátí k lepšímu. Kdyby jen věděla, co jí čeká....Díky tomu, že se její věštby vyplní více lidem, začnou ji považovat za čarodějnici... Hon začíná!


Se spisovatelkou Lois Duncan jsem se seznámila díky její další knize s napínavým a strašidelným tématem s názvem Temnou chodbou. Děj působil věrohodně, což se o Šibeničním vrchu nedá bohužel říct. Ze začátku to bylo fajn, takové oddechové čtení a možná, kdyby byl příběh zasazen do minulosti a ne současnosti - víc bych všemu věřila. 

Soucítila jsem se Sarah, když se její vztah s matkou zhoršil díky odchodu k Tedovi. Předtím si tak rozuměly a měly se moc rády. Ani jedna to nemá jednoduché, matka chce začít nový život a snaží se zavděčit jak Sarah, tak i novému příteli.  Kniha je určena spíše mladším čtenářům a věřím, že kdyby mi bylo o několik let méně, víc by se mi Šibeniční vrch líbil.

Trailer 

                                     

Děkuji nakladatelství Baronet za recenzní výtisk. 

Žádné komentáře:

Okomentovat