sobota 23. srpna 2014

Sophie Hayesová - Odvlečená (Trafficked)

Je strašně jednoduché odsoudit dívky prodávající své tělo na ulici. Myslíme si, že  jsou to feťačky, které si chtějí vydělat na další dávku. Ale co když jsou k tomu donuceni násilím?


„Každý člověk si zaslouží svobodu a má nárok na základní lidská práva, a ačkoli on mi svobodu ukradl, udělám všechno, co je v mých silách, abych si ji znovu vydobyla a dokázala na té situaci něco změnit.”
Sophie Hayes


Obdivuji Sophii za její sílu a odvahu podělit se s námi o takovou životní tragédii, která se jí stala. Většina obětí obchodu s lidmi se o tom bojí mluvit, mohou tím ohrozit svou rodinu. Ale ona dokázala nejen promluvit a dát naději těm, kteří zažili něco podobného - dokonce založila nadaci pro jejich podporu The Sophie Hayes. 

Děj

Sophie udělala jednu jedinou chybu. Důvěřovala svému nejlepšímu příteli, kterého znala přes čtyři roky. Vždy, když Kase potřebovala, byl tu pro ni. Nikdy se nepohádali a když ji Kas pozval do Itálie, kde zrovna pracoval - vůbec neváhala a rozjela se za ním. Dovolenou zrovna potřebovala a neměla důvod se obávat. Kdyby jen tušila.

  Najednou odhodil masku a řekl jí, že má dluhy. Velké dluhy a Sophie mu je měla pomoci splatit. Jenomže není to žádost, aby zašla do banky a vzala si půjčku. A vlastně to není ani dobrovolné, musí pro něj šlapat chodník - jinak ublíží rodině a všem na kom Sophii aspoň trochu záleží. Za ty roky kamarádství zná její život do nejmenších detailů. Zvládne Sophie dělat něco, co by ji ani ve snu nenapadlo? 



Ukázka

Zdálo se, jako by se celou dobu snažil ovládat, ale teď vybuchl. Tvář se mu zhroutila do neznámé grimasy, když křičel: „Jak se opovažuješ mi takhle odmlouvat?! Copak nevíš, že když někoho miluješ, musíš pro něho taky něco obětovat? Nebo jsi tak sobecká, že to pro mě nedokážeš udělat?”
Připadala jsem si jako herec, který přišel na scénu zahrát svoji roli a najednou si uvědomil, že se naučil něco úplně jiného, něco, co patří do jiné hry. Všechno, co se kolem mě odehrávalo, mi rázem vůbec nedávalo smysl. A potom mi najednou - vnímala jsem to téměř jako fyzický úder - došlo, že když mluví o práci na ulici, má tím na mysli prostituci. 

Zdroj obrázku

„Pravdivý osobní příběh dívky nucené k prostituci.” Již tato věta napovídá o čem Odvlečená je a mám pocit, že shrnuje vše, proč byste si měli knihu přečíst. Když se někde stane nějaké násilí, máme pocit, že se to děje jen někde v cizích zemích. Někde hodně daleko. Omyl, jakékoliv zlo páchané na lidech je problém, který je všude kolem nás. 

Když jsem četla Sophiin příběh, jako kdyby se kolem mě zastavil čas. Hltala jsem každou stránku a nemohla jsem přestat. Byly tam pasáže, kdy jsem si říkala, proč se nepokusí utéct? Nesoudím ji, protože nevím co bych dělala na jejím místě. Nedokážu si ani tu hrůzu představit. Jen jsem se přistihla, že si říkám: běž, utíkej, nedej se! A Sophie nic! Měla takový strach a vymytý mozek od Kase. Odvlečená ve mě vzbudila tolik emocí, jako strach, hněv, naději a vděčnost. Dlouho ve mě žádná kniha nezanechala tak silné emoce. 

4 komentáře:

  1. Musí to být hodně silná knížka. Takovéhle vždycky jsou, ale díky nim si člověk uvědomí, že se zabýváme zbytečnostmi a máme se krásně. Protože někde tam venku se dějou hrůzy, které nevnímáme. Krásná recenze :)

    Nechceš se mrknout na můj blog? http://knihy-v-srdcich.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, jsem ráda, že se ti recenze líbí:)
      Máš pravdu, jde o velice silný příběh! Děkuji za odkaz, hned se k tobě kouknu:)

      Vymazat
  2. To mi připomíná knihu, kterou jsem četla na gymplu - Jako kus masa od Josefa Strausse. Znáš? To bylo též děsivé, ale vážně hodně nechutné.

    Hnízdo zvrhlé Narcisky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel neznám, musí to být dost děsivé podle anotace. Odvlečená není přímo nechutná, ale je to vážně silný příběh. Kruté je to v tom, že Sophie jela do zahraničí kvůli nejlepšímu kamarádovi a věřila mu - dokázal se přetvařovat čtyři roky! Ty hrůzy se jí nestaly, že by byla lehkomyslná a důvěřovala kde komu. Drsný....

      Vymazat