sobota 9. listopadu 2013

John Lutz - Spolubydlící

Úzká chodba páchnoucí ztuchlinou ve druhém patře vede k bytu číslo 3H. Tady začíná náš příběh, který ukazuje, že ne vždy se můžeme spolehnout na svůj vlastní instinkt. Vzít si do bytu cizího člověka se holt někdy nevyplácí. Důsledky mohou být mnohem děsivější, než si umíte představit....

Allie je velice krásná mladá žena, která se živí programováním počítačů. Práce jí moc nevynáší a když vyhodí přítele Sama kvůli nevěře z bytu, je nucena si vzít do podnájmu cizího člověka. Je to velice riskantní, ale Allie nezbude nic jiného, než to zkusit. 

Na inzerát se jí ozve tichá a nevýrazná Hedra, která se zdá být dokonalá spolubydlící. Soužití těchto žen je bez jediné chybičky, ve všem si vycházejí vstříc. Stanou se kamarádkami a vše se zdá ideální. Hedra k ní začne nezdravě vzhlížet, ale Allie ji nechává. Ví, že Hedra potřebuje spřízněnou duši, která by jí dodala sebevědomí. Ale pak to nabere rychlý spád, Hedra se začne oblékat úplně stejně jako Allie. Pořídí si blonďatou paruku a vypadá jako její přesná kopie. Co tím sleduje? Závidí ji její život? 

Do toho ji na ulici zastavují úplně cizí lidé a baví se s ní, jako kdyby ji znali. Vždyť je nikdy neviděla! A ty anonymní telefonáty ji děsí nejvíc, kde vzali její soukromé číslo? To není zas tak těžké zjistit, stačí se podívat do telefonního seznamu. Nejhorší na tom je, že ji anonym neoslovuje Allison, ale důvěrně Allie - tak jí říkají jen nejbližší přátelé. Je to někdo z jejího okolí, nebo je to jen náhoda? Jednoho dne se Allie vrátí nečekaně domů a tam nalezne v posteli svého bývalého přítele Sama s Hedrou. To je šílené, copak opravdu chce vše, co má Allie? Hedra nezná hranic, chce ovládnout celý její život a krvavá noční můra teprve začíná.... 

Ukázka textu:

První krabice obsahovala jen pár kousků laciné bižuterie. Připadaly Allii známé, než si uvědomila, že jde o téměř přesné kopie šperků, které má sama. Byla si dokonce jistá, že některé kousky jsou opravdu její, například tenhle zlatý řetízek, který jí dal Sam k posledním narozeninám. Ve druhé krabici neobjevila nic než zmačkaný hedvábný papír a pod ním pár starých novinových výstřižků. Allie rychle přelétla ten, co ležel navrchu. Byl to recept na borůvkový nákyp. To jí přišlo zvláštní. Hedra jí nepřipadala jako člověk, který tráví příliš času v kuchyni. Výstřižek jí vyklouzl z prstů a třepotavě se snesl k zemi. Zvedla ho a zjistila, že na druhé straně receptu je otištěna zpráva o nálezu rozřezané oběti vraždy.
Když Allie otevřela třetí krabici, zůstala zírat na to co v ní našla. Blonďatou paruku. Stejný odstín jako její vlasy. To je už moc, opravdu příliš!

Zaujalo mě:

Podle knihy Spolubydlící od Johna Lutze byl natočen film s Bridget Fonda v hlavní roli. Autor napsal knihu již v roce 1992 a tvrdí se o ní, že nastartovala Lutzovu kariéru. 

Moje hodnocení:

Spolubydlící je kniha s velmi lákavým obalem , který plní svůj nelehký úkol, vzbudit váš zájem právě o tuto a ne jinou knihu. Autor dokázal bravurně změnit běžné soužití spolubydlících na dramatický a překvapivý příběh. Domov každý z nás vnímá jako bezpečný nedotknutelný prostor, naše útočiště před zlým světem. Nechápala jsem o co Hedře jde, jestli jen Allie závidí její úspěšný život, nebo je v tom něco jiného.

John Lutz se mohl více rozepsat a vychutnat si konec. Zatímco se postupně děj vyvíjel, konec byl uspěchaný a krátký. Rozhodně jsem se nenudila, ale přesto mi něco chybělo. Uvítala bych více napětí a akce. Jinak jsem byla spokojená a film si pustím, už jen kvůli zvědavosti - jestli tam najdu víc toho, co mi v knize scházelo. 

Děkuji nakladatelství Domino za recenzní výtisk!

Autor: John Lutz 
Název knihy: Spolubydlící
Originální název: Single White Female
Žánr: Napětí
Nakladatelství: Domino
Vazba: Vázaná
Počet stran: 216
Rok vydání: 2013
Rok vydání originálu: 1992

Žádné komentáře:

Okomentovat