neděle 18. srpna 2013

Naďa Horáková - Ženy na pranýři

Dokážete si představit život ve 14. století? Kdy zločiny nebyly promíjeny, ale trestaly se velice přísně? Dozvíte se, jaká práva a povinnosti má v životě kat. Jak moc je důležité správně provést popravu, závisí na tom totiž jeho život a pověst. Jak se cítí kat při popravě? Nehodil by se i do naší doby?

Kniha Ženy na pranýři vypráví o lidech, kteří jsou mezi sebou sice odlišní, ale přece jen je něco spojuje. Není to jen společenské postavení, ale každý z nich se setkal z brněnským katem. Ať byli jen svědky u popravy, nebo ho jen potkali na ulici - někteří se s ním měli setkat tváří v tvář. 

Katovi umírá manželka Klára a na smrtelném loži mu svěří tajemství kolem Magdaleny. Ženy, která se během pár dní změní z vážené občanky na vražedkyni. Nikdo nechápe, proč dopomohla ke smrti svého manžela - vždyť byl tak vážně nemocný, umřel by stejně za pár dní sám! Městská rada rozhodne o trestu Magdaleny, kat ji má popravit mečem.




Vtom kat položil meč zpět na látku tak, aby ho měla Magdalena na očích. Udiveně meč pozorovala. Hajo se na ni podíval a pak hlasitě zvolal, aby ho slyšeli přísežní a rychtář Jakub z Rohru.
" Magdaleno, nabízím ti vykoupení tvého hříchu a zločinu. Staň se mojí ženou." 

Na popravišti všichni zůstanou nevěřícně stát a nikdo nechápe, co tím kat sleduje? Souvisí to nějak s tajemstvím, které mu svěřila manželka? 

Nejvíc mě zaujal příběh mladé Kateřiny, kterou se rozhodl její manžel Jiří " převychovat". Kateřina je o třicet let mladší, a to je možná jeden z důvodů, proč ji bije. Jednoho dne Kateřina vyšívala u okna a zamávala své matce Alžbětě, která právě k nim šla z trhu na návštěvu. Vtom vešel do pokoje Jiří a obviňoval Kateřinu z neposlušnosti, nemá se co vystavovat v okně. Vrhl se na Kateřinu a netušil, že je z venku vidí Alžběta.

Zvyšoval hlas a přibližoval se k ní. Byl soustředěný na nezdárnou manželku, že ani nevnímal otevřené okno. Kateřina se začala choulit a kryla si hlavu rukama. Pádná ruka Jiřího dopadla na její ruce i hlavu. Kateřina spadla na zem a Jiří ji kopl do boku. " Nekopej mě, ne!" ječela Kateřina jako na lesy, protože věděla, že matka stojí před domem a otevřeným oknem ji slyší. Její vzdor ho rozzuřil a jal se ji trestat dál.


Alžběta se rozhodne, že to jen tak nenechá, a spěchá za svým manželem. Společně vymýšlejí, jak svou dceru zachránit, ale právo je na jeho straně. Jednou jsou manželé a je na Jiřím, jak s ní zachází. Po každém pokusu mu domluvit zbil Kateřinu ještě víc, a tak se Kateřina odhodlala k útěku. Dokáže manželovi utéct a kde se schová? 

Naďa Horáková mě udržovala až do posledních stránek v napětí a nevědomosti. Vůbec jsem netušila, jak se bude děj odvíjet dál a to hodně oceňuji. Ani chvíli jsem se nenudila a styl psaní je přesně podle mého vkusu.

Zajímavé bylo číst o domácím násilí, v dnešní době je to moderní téma a vlastně člověk přemýšlí, jak by to zvládl sám. Když jsem si četla o Kateřině, tak jsem díky autorce cítila tu hrůzu - když byla zamčená a čekala s obavami, kdy se manžel vrátí. Hodně emocí ve mě zanechala i Kateřina matka Alžběta. Vědět, že mému dítěti někdo ubližuje a já mu nemohu pomoci - to musí být velice těžké. Pokud máte rádi historické romány a zajímáte se trochu i o dějiny, nebo si chcete příjemně počíst - je to kniha právě pro Vás.


Žádné komentáře:

Okomentovat